DISCIPLINA – najjače oružje na svijetu!

Kako disciplina može promijeniti sve što nam se ne sviđa u životu?

Mudra izreka kaže da je disciplina zapravo razdaljina između vaših snova i njihova ostvarenja. Volim reći da što god željeli postići u životu, sve se može svesti samo na jednu riječ – disciplinu.

To sam, naime, još davno pročitao u izvrsnoj knjizi ”Put kojim se rjeđe ide”, sjajnog Scotta Pecka, koju vam od srca preporučujem – ako ćete u životu pročitati samo jednu knjigu, neka to bude ta knjiga. Ok, možda malo pretjerujem, ali je u njoj stvarno sve savršeno objašnjeno.

Ako ste pročitali moj prethodni blog (također, to je moja prva kolumna koju sam napisao za Men’s Health! Jeee ☺), možda se pitate – što nakon donesene odluke o promjeni onog što nam se ne sviđa u životu?

Dosad ste, vjerujem, naučili da nam svaki dan može biti ”ponedjeljak” ili ”1. sječnja”, dan kad poželimo nešto promijeniti u svom životu. Ali što se događa kad s riječi treba prijeći na djela?

Što je disciplina i kako nam može pomoći u životu?

Disciplina je kad činimo nešto iz dana u dan, bez obzira na to jesmo li raspoloženi za to (znam, tada je lakše) ili nismo (tada još važnije to uraditi). Kao kad se natjeramo otići u teretanu i odraditi taj teški trening za noge, iako bi radije napravili ruke (ili možda ostali doma i naručili pizzu! ☺).

Zašto baš disciplina i u čemu je stvar? Jednostavno – zato što je disciplina osnovno oruđe za rješavanje životnih problema (iako ne volim riječ problem, nego radije upotrebljavam riječ izazov).

Bez discipline ništa ne možemo riješiti. Stari dobri Scott Peck je to fantastično opisao u toj svojoj knjizi kad je napisao da: ”Određene životne probleme (ili izazove) možemo riješiti samo uz određenu dozu discipline; apsolutno sve probleme u životu možemo riješiti samo uz potpunu disciplinu”. Naravno, riječ o stvarima na koje u životu možemo utjecati, a to je srećom ipak većina stvari.

Život pred nas postavlja beskrajan niz problema / izazova, što ga čini zahtjevnim (neki bi rekli teškim i problematičnim). Problem (ili izazov) je u tome da je proces suočavanja s izazovima i njihovo rješavanje veoma bolan, i to toliko da (ovisno o veličini tog izazova) možemo osjećajati tugu, krivnju, strah, bijes, bol… Sve su to neugodni osjećaji, često jednako jaki kao i najintenzivniji tjelesni bolovi.

Također, ne treba zaboraviti da je proces suočavanja s problemima, odnosno njihovo rješavanje iznimno bolan. Ali upravo u tom procesu suočavanja i rješavanja tih problema / izazova, život i poprima smisao. Upravo su problemi, odnosno sposobnost njihova uspješna rješavanja, oštra granica između uspjeha i neuspjeha. Oni u nama potiču hrabrost i mudrost te rješavajući ih, mentalno i duhovno sazrijevamo.

 

”Puno sam naučio iz svojih pobjeda, ali još više iz svojih poraza.”

 

Svi patimo od lijenosti!

Drugi je problem s disciplinom je što smo svi, u biti, lijeni. Otkud sad to, pitate se – već vas čujem kako govorite ”Hej, ja nisam lijen, radim kao blesav 70 sati tjedno na poslu!” OK, vrijedni ste na poslu, ali ste zato možda lijeni u emotivnim i obiteljskim odnosima, ili ste lijeni zdravo se hraniti i svakodnevno vježbati.

To sam shvatio i u radu sa svojim klijentima, gdje se zapravo svi zajedno borimo samo s jednom stvari (koja vuče sve sa sobom), a to je disciplina. Točnije, s njenim najljućim neprijateljem – lijenošću.

Kad bolje razmislimo, stvarno se sve u životu svodi samo na disciplinu. Što god nas u životu mučilo: ako imamo višak kilograma ili smo van forme, očito smo lijeni pokrenuti se; ako još otežemo sa završetkom fakulteta i diplomom ili odlažemo obveze na poslu, opet je to lijenost, odnosno nedostatak discipline; prevelik minus na tekućem – opet je u pitanju (ne)disciplina u trošenju; ako nam je konstantno loše u vezi i ne da nam se prekinuti takvu vezu ili raditi na njenom poboljšanju – shvatili ste u kojem grmu leži zec…

OK, postavili smo dijagnozu, ali koji je lijek?

Gospodin Peck naučio me da postoje 4 oruđa discipline:

1. Odlaganje zadovoljstva, što je proces planiranja problema i zadovoljstva; uvijek prvo trebamo riješiti ono što smo obvezni napraviti da bismo tako povećali zadovoljstvo i poslije uživali.

2. Prihvaćanje odgovornosti znači da životne probleme / izazove trebamo rješavati, a ne ih odgađati i nagomilavali. To ne može nitko umjesto nas, a još je gore ako za naše probleme počnemo kriviti druge.

3. Posvećenost istini / stvarnosti karta je koja nam pomaže u uspješnom snalaženju životnim bespućima te izbjegavanju upadanja u zamku vlastitih laži, pogrešnih procjena i iluzija kojima se svi volimo obmanjivati.

4. Balansiranje ili životna fleksibilnost koja je potrebna da se ”disciplinira disciplina”. To znači, recimo, da valja naučili primjereno reagirati (tj. ispravno reaagirati na pravu osobu, u pravom trenu i u pravoj mjeri) te tako uspješno ploviti kroz život u ovom složenom svijetu.

Meni je, na primjer, bilo fascinantno kad sam shvatio da mi za odgađanje problema treba jednaka količina energije kao i za njegovo rješavanje. Zar to nije apsurdno? Sjetim se toga svaki put kad nešto počnem odgađati. A tek u smišljanju izgovora zašto nešto ne napraviti – u tome smo svi eksperti, zar ne?!

Dakle sve je stvar discipline. Ona je nužna i u mislima jer trebamo nadzirati i vlastite misli, odnosno ”razmišljati o onome što se misli”.

 

”Pazi na svoje misli, one postaju riječi. Pazi na svoje riječi, one postaju djela. Pazi na svoja djela, ona postaju navike. Pazi na svoje navike, one postaju tvoj karakter. Pazi na svoj karakter, on postaje tvoja sudbina.” L. Paster

 

Disciplinirati um i tijelo!

Trebamo naučiti odbaciti svoje strahove i negativne misli, što nije lako, ali sve se postiže vježbom. Kao što treniramo svoje tijelo, trebamo trenirati i svoj um.

Kada nas obuzmu negativne misli, imamo moć reći stop i početi misliti ponovno, i to pozitivno – treba samo malo vježbe, a vježba je disciplina!

Na kraju, i uspjeh (kojem svi težimo) zapravo je vrlo ”tiha” svakodnevna navika koja se sastoji od vrlo malih i jednostavnih koraka koje disciplinirano ponavljamo.

Već smo na polovici tekuće godine, ali za nove vam želje i ciljeve u životu i tako ne trebaju ”novogodišnje odluke” ili ”ponedjeljci” jer imate najjače oružje na svijetu za njihovo postizanje – ostaje samo da smanjite tu razdaljinu između sebe i svojih snova.

Članak je objavljen u časopisu ”Men’s Health” / Veljača 2018.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga...

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Denis Rajčić

Denis Rajčić

Subotičanin na ’’privremenom’’ životu i radu u Zagrebu. Trener, plesač i glumac u pokušajima, sa željom da postane najkomičniji među nabildanima ili najnabildaniji među komičnima – a može biti i komično nabildan! On dokazuje da je bolje biti dobra kopija / imitator, nego loš original - zato originalno imitira domaće selebritije!

Ostalo

RAZNI TIPOVI MUŠKIH U TERETANI

FR(L)IKOVI IZ TERETANE Tko su razni tipovi likova (ili frikova) koje svakodnevno susrećemo u teretani? Možda neke (ili sebe) prepoznate!   Iako se naslov odnosi

Pročitajte »

Živi aktivno uz osmijeh!

MOJ INTERVJU ZA Men's Health

NEWSLETTER

Pretplatite se na moj newsletter i ne propustite dnevnu dozu smijeha i savjete za zdrav i aktivan život!

Copyright 2024 © All rights Reserved. Design by FitnessBEAM