FITNESS U DOBA KORONE

Iako naslov aludira na G. G. Marquezov suvremeni klasik ”Ljubav u doba kolere” – u pravu ste. I ovdje je riječ o ljubavi, ali o onoj prema vježbanju. Zanimljivo je da je jedan drugi umjetnik – također maestralan u baratanju perom, Šekspir, svog ”Kralja Lira” napisao u karanteni (zbog kuge). OK, ovdje se ne radi o izazovu pisanja remek dijela (tako umirujem svoj ego: ”Smiri se, samo pišeš blog” 😊), nego o izazovu treniranja, unatoč zatvorenim teretanama i fitness centrima (ili je rješenje vježbati u crkvi / više o tome ovdje)!

 

Korona naša svagdanja većinu je ljudi bacila u strah i paniku. Iako je strah normalna i prirodna ljudska reakcija, pomaže mi ova spoznaja:

Iza svakog našeg straha, zapravo se krije strah kako se nećemo moći nositi s onim što nam život donosi (FEAR – Fantasized Experiences Appearing Real).

Ali istina je da ćemo se uvijek nekako snaći.

Uostalom i do sada smo, zar ne?

 

TJELOVJEŽBA JE RJEŠENJE, A NE PROBLEM!

Ne bih ulazio u dvostruka mjerila ovih mjera (zanimljiva kombinacija riječi, haha) našeg sveprisutnog stRožera, ali ne mogu ne primijetiti nelogičnost zatvaranja teretana i fitness centara:

 

Naravno, nema izgovora za nevježbanje… može i po snijegu! Cijeli trening s brutalno učinkovitom gumom imate ovdje

KAKO NEPOVOLJNE OKOLNOSTI PREOKRENUTI U SVOJU KORIST?

Ako pak kao ja i dalje vježbate, ali ste se umorili od tjeskobe i depre zbog ”korona situacije”, evo malog podsjetnika:

Ništa u životu nije samo po sebi ni dobro ni loše, dokle god to ne “bojamo” u svojoj glavi (čitaj: nečemu damo pozitivan ili negativan predznak).

Sve samo jest. Sokrat & Buda

Vjerujte mi, sve sam žive ”udavio” s ovime, stoga nema nikakvog razloga da vas poštedim (ako baš hoćete, žalite se Budi i ostalim mudracima na super savjetima).

Ipak, dobra stvar je da i u ovo vrijeme zatvorenih teretana, birceva, klubova, restorana i raznih evenata za provod i zabavu, možete odlučiti da je upravo ovo savršeno vrijeme za reset vašeg uma, duha i tijela (i njihovo ponovno spajanje).

Osim toga, možete pročitati  i onu knjigu koja već mjesecima strpljivo čeka i skuplja prašinu na vašem noćnom ormariću.

U prilog tome, dobro je znati da na život uvijek možemo gledati iz dvije temeljne perspektive:

  1. Jedna je da je u životu sve slučajno, i takav pristup ima većina ljudi. To ih drži u modu vječne žrtve, u kojem kukaju i krive sve i svakog (od države, preko svojih bližnjih do korone), ali pri tome ne poduzimanja nikakvu konkretnu akciju da nešto promijene.
  2. Druga je da ništa nije slučajno, i da nam se sve događa s nekom svrhom i razlogom (pogađate koji je moj izbor, haha). S takvim pristupom, svaka ”negativna” okolnost, situacija ili događaj nije Božja kazna i problem, već izazov i prilika da naučimo nešto novo, kako bi napredovali u životu.

Više o tome što je u životu slučajno a što nije, imate od uvijek izuzetnog Srđana Roje ovdje. 

 

PROBLEM ILI PRILIKA?

Pustimo sad filozofiju, ali što ćemo s (ne)vježbanjem, (ne)kretanjem i (ne)zdravim načinom života?

Hoćemo li sada, kada su fitness centri zatvoreni, pronaći izgovor/e i odustati od treninga… ili ćemo se pokrenuti na vježbanje?

Hoće li nam ovo biti izazov u treningu i životu? Ili ćemo samo kukati?

Hoćemo li biti žrtva, ili čemo napraviti taj switch u glavi i reći: Kako zanimljivo, što iz svega ovoga mogu naučiti i koje mi se nove prilike otvaraju?

Što god odlučili, izbor je samo vaš!

Opet sam se odlučio za ovo drugo. Rezultat?

Smijem se sam sebi, kako mi i u ovim ”nepovoljnim okolnostima” dolaze savršeni sinkroniciteti i otvaraju razne super poslovne prilike.

Ne zaboravite, uvijek se razvija ono na što smo fokusirani (bilo pozitivno, bilo negativno).

Tako sam u treningu postao kreativniji, koristim razne metode i tehnike treninga s vlastitim tijelom, kao i razne rekvizite (elastične gume, TRX trake – ili dijelove namještaja, haha). A u poslovnoj sferi odlučio sam se više fokusirati na pisanje blogova i naučio sam montirati vlogove.

Osim toga, vježbam vani na svježem zraku i u prirodi, dižem debla, betonske bućice, traktorske gume… i super mi je! #trenirajuzosmijeh

Svemir, Kreacija, viša svijest ili bog (nazovite to kako god želite), upravo tako funkcioniraju: prvo ti šalje ljude, okolnosti i sinkronicitete da nešto u životu naučiš i tako odeš na next level. E sad, ako to ignoriraš i odbijaš, onda te fino ”lupi po glavi” (nekad i doslovno), dokle god ne naučiš lekciju koja ti treba (a ne nužno koju želiš). Nije to nikakva kazna, već ono što je najbolje za tvoj spiritualni rast, i nešto zbog čega si ovdje.

Možda će netko reći kako trening sada nije bitan… ALI TO JE VEEELIKAAA GREŠKA!

S tim u vezi dobro je znati 2 stvari:

  1. Nitko ne zna koliko će ovo trajati (nadajmo se što kraće). Što to znači, da za to vrijeme nećemo vježbati?! A svi znamo kako se i nakon kratke pauze od vježbanja teško vratiti na treninge, ali i kako se lako zdebljati kada se nedovoljno krećemo. A činjenica je da je pretilost važan faktor kod smrtnosti od koronavirusa.
  2. Drugo još važnije, dokazano je da vježbanje jača i diže imunitet, te spašava od depre i tjeskobe. Naime, vježbanje potiče lučenje serotonina i ostalih ”sretnih” hormona, što nam sada – kada je lako upasti u negativna stanja i crne misli – najviše treba.

Provedena su brojna istraživanja koja dokazuju kako trening s utezima ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje. Studije pokazuju da oni koji redovito vježbaju imaju manju vjerojatnost da će razviti depresiju od onih koji nikada ne vježbaju. Također, oni s kliničkim anksioznim poremećajima imali su manje simptoma nakon što su vježbali aerobni trening ili trening s utezima. Više o tome imate ovdje.

Svjetski poznati znanstvenik Bruce Lipton (autor knjige ”Biologija vjerovanja”) o koroni je rekao da je strah – kojem smo sada svi izloženi – opasniji od samog virusa. Također je dodao, da ako njegujemo svoje zdravlje (kvalitetna hrana, tjelovježba, dovoljno vode i sna, uz vitamine i dodatke prehrani) i izbjegavamo stres (strah od virusa), čak i ako se zarazimo, vjerojatno ćemo to prebroditi kao običnu prehladu (i/ili blagu groznicu).

To je sve potvrdio i naš ugledni znanstvenik svjetskog glasa prof. Ivan Đikić, te naglasio da su za optimalni imunološki sustav važne 3 stvari: tjelovježba, dobar san i zdrava prehrana!

 

DOBRO U LOŠEM

Možda najbolja stvar u ovoj situaciji je da oni koji su do sada koristili čuveni izgovor za nevježbanje, “nemam vremena” – više ne vrijedi. Kako nema klubova, izlazaka ni svima omiljenih sjedenja po kavama, svi smo dobili taj ”višak vremena”, koji nam je do sada ”falio” (iako ga je zapravo trebalo stvoriti, hehe).

Tako umjesto kukanja da nigdje ne izlazite, i da se pred TV-om natrpavate sa suvišnim kalorijama – pokrenite se, jer sada eto konačno imate vremena za sebe!

Tko želi naći će vremena i načina za vježbanje, a tko ne, taj neće trenirati ni kad su sve teretane i fitness centri otvoreni! 😊

#samojako #nemastajanja

 

Zato sam osobno i s klijentima nastavio vježbati vani, i to u svim uvjetima:

Btw. super kod vježbanja po svim vremenskim uvjetima je to što sam dokazao sebi da me sad stvarno više ništa ne može spriječiti da radim nešto dobro za sebe i svoje zdravlje: ako mogu vježbati vani po snijegu, kiši i blatu – što me uopće više ikad može spriječiti u treningu?!

Vi koji pak i dalje redovito vježbate, ne brinite što ste trenutačno bez teretana i utega. Vježbanjem kod kuće ili na otvorenom, možete ostvariti sjajnu formu. Shvatite ovo kao malu periodizaciju i drugačije treninge, nakon čega ćete, kada se teretane opet otvore, brzo vratiti u staru formu.

Hranite se zdravo i kvalitetno, vježbajte i na (n)ove okolnosti gledajte pozitivno i kao na izazov, koji će nas povezati i učiniti boljim jedni za druge. Iz ovoga možemo izići bolji, jači i mudriji!

U doba korone pokažimo ljubav i brigu za sebe i svoje zdravlje, jer samo tako možemo pomoći i drugima.

U inat svemu, (p)ostanite fit!

 

Ako nešto od ovog želite isprobati u praksi i/ili više naučiti o zdravom načinu života i fitness treningu, ne budite sramežljivi i slobodno mi se javite s nekim pitanjem ili ako želite osobni trening – pošaljite upit OVDJE

 

 

Sviđa ti se članak? Podijeli ga...

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Denis Rajčić

Denis Rajčić

Subotičanin na ’’privremenom’’ životu i radu u Zagrebu. Trener, plesač i glumac u pokušajima, sa željom da postane najkomičniji među nabildanima ili najnabildaniji među komičnima – a može biti i komično nabildan! On dokazuje da je bolje biti dobra kopija / imitator, nego loš original - zato originalno imitira domaće selebritije!

Ostalo

RAZNI TIPOVI MUŠKIH U TERETANI

FR(L)IKOVI IZ TERETANE Tko su razni tipovi likova (ili frikova) koje svakodnevno susrećemo u teretani? Možda neke (ili sebe) prepoznate!   Iako se naslov odnosi

Pročitajte »

Živi aktivno uz osmijeh!

MOJ INTERVJU ZA Men's Health

NEWSLETTER

Pretplatite se na moj newsletter i ne propustite dnevnu dozu smijeha i savjete za zdrav i aktivan život!

Copyright 2024 © All rights Reserved. Design by FitnessBEAM