KAKO SE POKRENUTI NA VJEŽBANJE I ZABAVITI NA TRENINGU?

UČINIMO VJEŽBANJE ZABAVNIM & SIGURNIM ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

Da, moguće je smršaviti, oblikovati tijelo i usput se zabaviti!

Objasnit ću vam kako.

Ali prije toga želim s vama podijeliti svoju NEAKTIVNOST!

Kao fitness trener isprobao sam par dana potpune neaktivnosti – nisam išao čak ni na treninge!

Kretao sam se minimalno i najviše sam sjedio ili ležao. Tako sam dobio osjećaj kako je to kad se nedovoljno krećeš i ne vježbaš.

Uf, moram reći da mi nije bilo lako, jer koliko god izležavanje zvučalo ugodno, nakon nekog vremena tijelo te počne boljeti i sve neugodno stezati i zatezati (pogotovo donji dio leđa).

 

Očito je da se tijelo pobunilo protiv nekretanja, što uopće ne treba čuditi jer nas PRIRODA NIJE STVORILA ZA NEKRETANJE.

Kretanje i tjelesna aktivnost (u što spada i tjelovježba) prirodna su potreba svakoga od nas.

 

ZAŠTO VJEŽBATI (I ZAŠTO JE RIZIČNO NE VJEŽBATI)?

Osnovni razlog zašto tjelesna neaktivnost drastično utječe na pogoršanje zdravlja je u tome što mi nismo stvoreni za sedentarni način života – STVORENI SMO ZA KRETANJE!

Sjedilački način života i tjelesna neaktivnost jedan su od najvećih problema suvremenog čovjeka.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji izbjegavanje tjelovježbe podiže rizik od smrti za 20-30% u usporedbi s onima koji su aktivni, a tjelesna neaktivnost predstavlja 4. vodeći rizični čimbenik općeg mortaliteta i uzrokuje gotovo 6% smrti globalno!

Više od polovice djece radnim danom provede dva ili više sati za TV-om ili drugim elektroničkim uređajima, a u Hrvatskoj je svaka druga osoba starija od 18 godina pretila.

Tjelesna neaktivnost je jedan od glavnih uzroka za dijabetes, rak dojke i rak debelog crijeva.

Zapravo je nevjerojatno koliko je zdravlje u našim rukama i ovisi o mnogim našim odlukama, kao što je to odluka da počnemo redovito vježbati. Naime, znanstveno je dokazano da tjelesna aktivnost ima važnu ulogu u liječenju i prevenciji preko 40 različitih nezaraznih bolesti i za oko 25% smanjuje rizik od bolesti uzrokovanih nekretanjem (osteoporoze, hipertenzije, moždanog udara, kardiovaskularne bolesti, dijabetes 2, nekih tipova raka, Alzheimerove bolesti i ostalih oblika demencije, smanjuje stres, anksioznost i depresiju).

                                                                                                           Photo by Fitsum Admasu on Unsplash

Također redovita tjelesna aktivnost čuva i naše mentalno zdravlje. Izvrsna je u borbi protiv tjeskobe i depresije tako što pomaže u ravnoteži ”kemikalija sreće” (kao što su endorfini i dopamin), odlično djeluje protiv stresa, i ne manje bitno – poboljšava vaš seksualni život.

Tjelesna aktivnost jača vaše kosti i mišiće, poboljšava funkcionalno i mentalno zdravlje, poboljšava san i smanjuje bol od artritisa (i drugih bolesti zglobova) te IMAMO OSJEĆAJ NEODOLJIVE LAKOĆE POSTOJANJA!

 

KAKO USPORITI STARENJE?

Osim očuvanja i unaprjeđenja zdravlja ne trebamo zaboraviti na jednu neizbježnu činjenicu, a to je da svi starimo (i starenje je jedina sigurna budućnost svakog od nas).

Pitanje je samo: želite li biti stari, nepokretni i ovisiti o tuđoj pomoći?

I još važnije: Mislite li da ćete i u budućnosti biti zdravi ako SAD ne krenete ulagati u svoje zdravlje?

Vjerujem da je vaš odgovor na prvo pitanje NE, dok vam za drugo pitanje mogu reći da je odgovor također NE!

Ali bez brige, neću vas bedirati!

Starenje ne mora imati loše konotacije, niti značiti nemoć – ali samo ako se pokrenemo redovito vježbati!

(slika lijevo) Johanna Quaas ima 96 godina i njemačka je gimnastičarka, a od 2018. godine najstarija je gimnastičarka na svijetu. Redoviti je natjecatelj u amaterskom natjecanju u Njemačkoj.

 

FIT FACT:

Tjelesno neaktivna osoba u 10 godina izgubi oko 8 – 10 % tjelesnih sposobnosti.

Ako redovito vježbate 3 × tjedno, tada gubite svega 4- 5 % svojih sposobnosti.

Ako ste svakodnevno tjelesno aktivni i vježbate, tada gubite svega 1- 2 % svojih sposobnosti!

Nije svejedno hoćemo li u narednih 20, 30 godina izgubiti 30 % ili samo 3, 4 % svojih tjelesnih sposobnosti!

 

KAKO SE POKRENUTI NA TJELOVJEŽBU?

No vratimo se na moj test nekretanja s početka članka. Znam da je test bio ekstreman i da oni koji ne vježbaju ipak ne leže po cijele dane, nego jure za svojim obavezama, ali to ipak nije dovoljno za očuvanje i unprjeđenje zdravlja kao i za dobru tjelesnu formu (ili za zadivljene poglede na plaži, koji svakome gode! 😊)

Dugo mi je trebalo da skužim da oni koji se nedovoljno kreću i ne vježbaju nemaju onaj osjećaj ”neodoljive lakoće postojanja” i da je teško nekoj neaktivnoj osobi opisati onaj super osjećaj kad si FIT, lagan i poletan.

Ali ne želim se tu hvaliti (ili vam ne daj bože nabijati osjećaj krivnje) već vas motivirati da se POKRENETE!

Znam da je mnogima lakše otići kod frizera ili kupiti neki komad garderobe (možda tu prednjači ženski dio populacije, hehe… neka se ne ljute! 😊) da bi se instant osjećali bolje i ljepše i dobili više samopouzdanja.

Ali zamislite da taj osjećaj zadovoljstva ”novom frizurom ili odjećom” imate stalno?

Osim zdravlja, blagodati redovite tjelovježbe su i da ćete se bolje osjećati, bolje izgledati i posljedično imati više samopouzdanja te na kraju više uživati u životu!

 

Ali dosta teorije idemo na praksu!

 

PRAKTIČNI SAVJETI KAKO SE POKRENUTI (ovo možete primijeniti već od DANAS):

1. NAKON SVAKIH SAT VREMENA SJEDENJA uradite 10 minuta hodanja i istezanja. To je ujedno i najbolji način pauze. Tako ćete oporaviti tijelo i mišiće za idućih 30 do 45 minuta. Tijelo će vam biti zahvalno!

2. HODAJTE SVAKI DAN 10.000 koraka (imate aplikaciju na mobitelu) / ili 5 kilometara!

A da biste običnu šetnju pretvorili u pravi trening, svaki si dan zadajte cilj. Svaki si tjedan nadodajte kilometražu, a kad se ufurate u trening, krenite s laganim trčanjem istih tih dionica u intervalima: npr. hodajte 2 minute pa lagano istrčite 1 minutu… i tako redom.

3. NEKA TJELOVJEŽBA POSTANE REDOVITI DIO VAŠEG DANAbarem 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno ili samo 21 minutu dnevno!

Ali nemojte se sad zaletjeti i biti neumjereni. Jedna od najvećih pogrešaka koje većina početnika radi je da odmah krenu s prevelikim intenzitetom vježbanja. Tako na primjer ako trčite, nemojte odmah ići pretrčati 5 kilometara što brže možete. Krenite s manje kilometara i naizmjenično trčite i hodajte, postepeno produljujući period trčanja u odnosu na hodanje. Isti princip vrijedi za svaku novu aktivnost koju odaberete.

Također, dajte novoj aktivnosti vremena doka vam ne postane navika. Krenite postupno i zadajte si realne i ostvarive ciljeve (dajte si barem 30 dana dosljednosti s tom novom aktivnosti i zatim procijenite kako vam to odgovara).

Ljudi najviše odustaju nakon tjedan ili dva neke nove aktivnosti jer im postane (pre)teško ili zato što ne vide rezultate onako brzo kako su si zamislili (bolje rečeno umislili).

4. PRONAĐITE TJELESNU AKTIVNOST KOJA VAM SE SVIĐA
Isprobajte razne vrste tjelovježbi i vidite što vam odgovara. To može biti trčanje, plivanje, vožnja bicikla, grupni treninzi, ples ili pak tečaj kickboxinga. Ako se odlučite i samo za svakodnevnu šetnju po kvartu, i to je bolje nego sjediti i buljiti u TV.

Za više savjeta o tjelovježbi i zdravoj prehrani pratite me na mojim društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK i na mom WEBU.

 

KAKO DA VJEŽBANJE BUDE UČINKOVITO I ZABAVNO?

Kako sam vam i obećao na početku članka evo rješenja!

Ako vam je dosadno i monotono vježbati sami, te želite motivaciju male grupe i zabavnog i stručnog trenera, a više od svega želite SMRŠAVITI, OBLIKOVATI TIJELO, IZGRADITI MIŠIĆE I ZABAVITI SE… onda je FUN 50 za vas!

Što je FUN 50?

FUNkcionalno & zabavno u samo 50 minuta treninga!

 ”FUN” je skraćeno od FUNkcionalni trening*, a na engleskom znači ZABAVNO!

To znači da na našim treninzima osim što ćete SMRŠAVJETI i izgraditi čvrste mišiće STRAŽNJICE, NOGU & CIJELOG TIJELA, dobro se oznojiti i spržiti višak kilograma, već ćete se i zabaviti i nasmijati – jer vam treninge vodi educirani fitness trener koji je i stand up komičar! 😊 (#trenirajuzosmijeh više o tome pročitajte ovdje)

50 jer efektan & zabavan trening traje samo 50 minuta!

FUN 50 je vremenski JAKO EFIKASAN trening pri kojem možete potrošiti preko 600 kalorija!

 

 

POGLEDAJTE VIDEO!

 

CILJEVI koje ostvarujete s FUN 50 treningom:

PRŽITE MASNO TKIVO I IZGRAĐUJETE MIŠIĆE!

OBLIKUJETE TIJELO I JAČATE KRVOŽILNI I DIŠNI SUSTAV!

OPUŠTATE SE, UKLANJATE STRES I POVEĆAVATE FLEKSIBILNOST!

JAČATE SVOJ KARAKTER!

S TRENINGA ODLAZITE NASMIJANI I DOBRO RASPOLOŽENI TE LAKŠE FUNKCIONIRATE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU!

 

Kako?

Poluindividualni treninzi (maksimalno do 5 osoba) uz potpunu privatnost u lijepo uređenom i ugodnom prostoru** s osiguranim parkingom.

Koristi se KRUŽNI INTERVALNI TRENING uz vježbe  s vlastitim tijelom i razne rekvizite (bučice, šipke i utege, girje, elastične trake, medicinke, fit ball, TRX trake, uže i dr.) koji su prilagođeni pokretima u svakodnevnom životu.

Treninzi su zanimljivi, zabavni & izazovni!

 

Zašto poluindividualni treninzi?

Poluindividualni treninzi (maksimalno do 5 osoba) odlična su varijanta jer se trener može posvetiti isključivo VAMA (za razliku od velikih grupa s 15 i više osoba, gdje trener ne stigne voditi računa o svakom vježbaču).

 

Zašto su ovakvi treninzi SIGURNI ZA VAŠE ZDRAVLJE?

Nema straha od velikih grupa, posebno danas kada su stroge mjere zbog covid 19.

 

OK, a što još dobivam?

– 15% popusta na kozmetičke usluge u ”Alpha et Omega” Health & Beauty centru!

FREE analizu sastava tijela (na početku i kraju mjeseca)!

BEZ PLAĆANJA članarine u teretani!

 

Termini:

3 x tjedno / vrijeme ovisno o grupi prema dogovoru.

 

Gdje?

”Alpha et Omega” Health & Beauty centar

Dobojska 28 / 10 000 Zagreb

Trešnjevka (kod Trešnjevačke tržnice)

Web stranica

 

INFO:

Prijave, upiti i info na broj +385959075108 (SMS, Viber, WhatsApp) ili na e-mail denisrajcic@gmail.com

Ako ne živite u Zagrebu i ne možete doći do nas, ili želite osobne treninge ”jedan na jedan”, ili pak želite iz udobnosti svoga doma ostvariti TRANSFORMACIJU SVOGA TIJELA I ZDRAVLJA također mi se možete javiti na gore navedene kontakte.

A ako se pak pitate zašto vam uopće treba trener da biste bolje izgledali i bolje se osjećali, i zašto je bolje vježbati uz stručnog trenera nego kada ste prepušteni sami sebi… odgovore na to potražite ovdje.

 

 *DODATNI INFO / Što je FUNKCIONALNI TRENING?

Ovo je sve popularniji oblik treninga koji je iznimno učinkovit zbog svoje dinamičnosti i povoljnog utjecaja na opće tjelesno zdravlje i svakodnevni život.

Glavna prednost ovakvog treninga je što ćete biti efikasniji i pokretljiviji u svakodnevnom životu.

Ako ste osoba kojoj je monotono vježbanje u teretani na raznim spravama, te se uz poticaj trenera i male grupe želite pokrenuti svom snagom, onda je ovakav trening ZA VAS!

Ovo je kombinacija KRUŽNOG INTERVALNOG TRENINGA cijelog tijela, gdje istovremeno rade gotovo svi mišići u tijelu.

Trening je dizajniran za mršavljenje, razvoj snage i izdržljivosti ali i kako bi poboljšao metabolizam i podigao razinu energije kroz dan.

 

**Dvorana je lijepo uređena i ugodna (pogledajte VIDEO dolje), opremljena trakom za trčanje, biciklom, a umjesto sprava koriste se gore navedeni rekviziti.

Higijenu dvorane održavamo kontinuirano, prateći visoke kriterije od kojih ne odstupamo.

Također imate mogućnost i iznajmiti dvoranu za svoje fitness potrebe (pojedinačni osobni trening ili snimanje treninga) više o tome ovdje.

 

Ako nešto od ovog želite isprobati u praksi i/ili više naučiti o zdravom načinu života i fitness treningu, ne budite sramežljivi i slobodno mi se javite s nekim pitanjem ili ako želite osobni trening – pošaljite upit OVDJE

 

                                                       POGLEDAJTE NAŠ VIDEO… i usput se nasmijte 😊:

 

 

Sviđa ti se članak? Podijeli ga...

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Denis Rajčić

Denis Rajčić

Subotičanin na ’’privremenom’’ životu i radu u Zagrebu. Trener, plesač i glumac u pokušajima, sa željom da postane najkomičniji među nabildanima ili najnabildaniji među komičnima – a može biti i komično nabildan! On dokazuje da je bolje biti dobra kopija / imitator, nego loš original - zato originalno imitira domaće selebritije!

Ostalo

RAZNI TIPOVI MUŠKIH U TERETANI

FR(L)IKOVI IZ TERETANE Tko su razni tipovi likova (ili frikova) koje svakodnevno susrećemo u teretani? Možda neke (ili sebe) prepoznate!   Iako se naslov odnosi

Pročitajte »

Živi aktivno uz osmijeh!

MOJ INTERVJU ZA Men's Health

NEWSLETTER

Pretplatite se na moj newsletter i ne propustite dnevnu dozu smijeha i savjete za zdrav i aktivan život!

Copyright 2024 © All rights Reserved. Design by FitnessBEAM