POVEĆAJTE RUKE – KRUŽNI TRENING ZA MASIVNE RUKE!

ZASUČITE RUKAVE I ISPROBAJTE OVAJ KRUŽNI TRENING ZA MASIVNE RUKE!

 

Unatoč neodlučnom vremenu konačno smo uskočili u ljetnu garderobu. A koji je najbolji ljetnji accessories koji ide uz majice kratkih rukava? Pa naravno, mišićave i snažne ruke!

Znam da shvaćate važnost ujednačenog razvoja cijelog tijela i svih mišićnih skupina, ali vjerujem da su mišićave ruke i lijepo razvijeni bicepsi, tricepsi i podlaktice svačiji favorit. Iako ne želimo izgledati kao Johnny Bravo nikom ne smetaju popunjeni i zategnuti rukavi na majici.

Stoga zasučite rukave i isprobajte ovaj iznimno efektni visoko intenzivni kružni trening za ruke! Samo pazite, nemojte se nakon 6 tjedana začuditi kada vam ruke eksplodiraju a rukavi na majicama počnu (ne)ugodno zatezati. Nemojte reći da vas nismo upozorili.

 

Kako radi ovaj kružni program treninga?

 • S ovim programom treninga probit ćete ”plafon” i zastoj u razvoju mišića ruku te skratiti vrijeme na treningu. Također, zbog iznimno kratkih pauza između vježbi drastično ćete povećati intenzitet i volumen treninga.
 • Vaši će mišići biti više vremena po napetošću (TUT – Time Under Tension) pri čemu to dodatno vrijeme znači i više mišićnog rada = rasta!
 • Sagorjeti ćete hrpu kalorija i ubrzati metabolizam, jer ovaj metabolički trening troši kalorije kao HIIT trening, i to tijekom i nakon vježbanja (Afterburn effect – kada tijelo nakon treninga tijekom 24 sata troši masne zalihe kao energiju).
 • Iako trening ruku nije prvi izbor kod topljenja masti, ovakav kružni trening za ruke sadrži i elemente kardio treninga, zbog čega je osim za izgradnju mišića pogodan i za gubitak suvišnih kilograma. Ako vam se tijekom treninga ne cijedi znoj s lica – vjerojatno niste stisnuli ”gas do daske”.

 

Kako se izvodi kružni trening za ruke?

 • Kako biste šokirali mišiće i natjerali ih na rast, kombinirat ćete različite tipove mišićne kontrakcije, brzinu (tempo) izvođenja vježbi, te osnovne i izolirajuće vježbe.
 • Ako vam neke od navedenih vježbi ne odgovaraju, zamijenite ih, ali je važno da imate: osnovnu / tešku vježbu za masu, vježbu za izometričnu (statičku) kontrakciju, izolirajuću vježbu i vježbu koju izvodite maksimalno brzo s najvećim brojem ponavljanja u 30 sekundi. Također, bitno je da vježbe rasporedite tako da možete brzo prelaziti s jedne na drugu.
 • Ovaj program treninga sadrži ukupno 12 vježbi (6 za triceps, 5 za biceps i jednu za podlaktice), podijeljenih u dvije skupine (A i B), a svaka skupina ima po 6 vježbi.
 • Vježbe izvodite naizmjenično jednu za drugom bez pauze (odmarate se dok prelazite s vježbe na vježbu). Tek kad uradite svih 6 vježbi (jedan krug) slijedi odmor od 90-120 sekundi, nakon čega sve ponavljate još dva puta. Nakon toga prijeđite na drugu skupinu vježbi (B) i uradite ih na isti način.
 • Cijeli trening (obje skupine vježbi A i B) možete uraditi za 20 minuta, odnosno treba vam svega 10 minuta za jednu skupinu od 6 vježbi u 3 kruga.
 • Neka vas ne brinu kratke pauze između ovih serija i vježbi, jer za razliku od većih mišićnih skupina (npr.noge, leđa), manje skupine kao ruke, brzo se oporavljaju i već nakon 30 sekundi su spremne za sljedeću vježbu – zato se i radi naizmjenično biceps i triceps.

 

 

A. SKUPINA VJEŽBI / BICEPS I TRICEPS

1. BICEPS / ”Drag curls”; 1 serija, 6-8 ponavljanja

 

Ovo je jedna od najboljih vježbi za masu i jakost bicepsa. Možete raditi i s 25 % većom težinom u odnosu na standardni pregib. Primite šipku i lagano se nagnite, povucite laktove iza leđa i malo prema gore. Zatim snagom bicepsa podignite šipku uz tijelo uz maksimalni rad i kontrakciju bicepsa. Nemojte podizati šipku s leđima, ramenima ili trapeziusom. Uteg spuštajte što sporije (3-4 sekunde / negativni dio ponavljanja).

Nakon što dođete do ”otkaza” dodatno se nagnite radi bolje izolacije bicepsa i napravite još nekoliko ponavljanja do potpunog otkaza.

2. TRICEPS / Uski potisak s bućicama; 1 serija, 6-8 ponavljanja

Uzmite bućice i lezite na klupu. Držeći laktove što bliže tijelu snagom tricepsa potisnite istovremeno obje bučice ravno gore držeći stalno neutralni hvat (palčevi jedno naspram drugog). U gornjoj završnoj poziciji potpuno ispružite laktove a bučice neka budu što bliže jedna drugoj (i dalje neutralni hvat) i maksimalno kontrahirajte tricepse. Duplo sporije se spustite u početnu poziciju za sljedeće ponavljanje. Ova vježba pogađa cijeli triceps, a najviše lateralnu i medijalnu glavu.

 

3.BICEPS / Izometrični (statički) biceps pregib na sajli; 1 serija, 30-40 sekundi

Stanite uspravno sa stopalima čvrsto na podu, stisnite trbuh, uradite pregib i zadržite maksimalnu kontrakciju u zadanom vremenu uz snažno stiskanje bicepsa u točki gdje je najviše napet.

 

4. BICEPS / Brzi biceps pregib na sajli; 1 serija, što više ponavljanja u 30 sekundi

Primite šipku sa sajlom, stanite uspravno i napravite što veći broj ponavljanja u zadanom vremenu što brže možete. Umjesto ravne šipke možete koristiti EZ šipku te varirati širinu hvata.

 

5. TRICEPS / Stojeće opružanje užeta na sajli iznad glave / 1 serija, 10-12 ponavljanja

Primite uže iznad glave, iskoračite s jednom nogom naprijed, čvrsto stanite i podignite nadlaktice i laktove u razini glave i savijte podlaktice. Zatim snagom tricepsa potpuno opružite podlaktice uz jaku kontrakciju tricepsa. Kontrolirano izvodite svako ponavljanje. Ovdje je najvažnije tijekom vježbe držati nadlaktice i laktove sve vrijeme u istoj poziciji i ne spuštati ih, a opružanje tricepsa radite iz laktova a ne pomicanjem ramena. Kako bi dodatno otežali vježbu na kraju kad dođete do otkaza, zadržite završnu poziciju kada su laktovi savijeni i dodatno istegnite tricepse 20-30 sekundi.

 

6. TRICEPS / Kickback s bućicama na kosoj klupi; 1 serija, 10-12 ponavljanja

Lezite s trbuhom na kosu klupu (nagib 45-60 stupnjeva), primite bućice i savijte laktove po 90 stupnjeva. Zatim snagom tricepsa snažno ispružite podlaktice, zaključajte laktove uz maksimalnu kontrakciju tricepsa i zadržite bar jednu sekundu. Nadlaktice zalijepite uz trup i ne mičite ih tijekom cijele vježbe, tako da su paralelne s tijelom. Cijeli pokret radite iz lakta, a ne iz ramena. Ova vježba najviše pogađa dugu glavu tricepsa.

 

Uradite svih 6 vježbi jednu za drugom bez odmora, zatim odmorite 90-120 sekundi i ponovite još 2 kruga.

 

 

B. SKUPINA VJEŽBI / BICEPS, TRICEPS I PODLAKTICE

1. BICEPS / Sjedeći ”twisted” biceps pregib s bućicama na kosoj klupi; 1 serija, 6-8 ponavljanja

Kako bi više stimulirali bicepse (što je mišić više istegnut jače se kontrahira) rotirajte dlanove i bućice od tijela (pronacija šake), tako da je hrbat šake okrenut prema tijelu a palac od tijela. Iz te početne pozicije rotirajte dlanove i bućice prema naprijed (supinacija) i podižite ih do gornje pozicije gdje su bicepsi najnapetiji i stisnite ih na sekundu. Duplo sporije se vratite u početnu poziciju tako da dlanove i bućice ponovno okrenete od tijela (pronacija šake).

 

2. TRICEPS sklekovi na razboju s utegom / 1 serija, 6-8 ponavljanja

Jedna od najboljih vježbi za gornji dio tijela. Zagrijte ramena prije ove vježbe prebacivanjem štapa ili elastične trake naprijed-nazad (od butina preko glave do stražnjice i nazad, 2 serije x 12 ponavljanja). Šake postavite paralelno u širinu ramena ili malo šire, podlaktice okomito na ručni zglob, nadlaktice i laktove što bliže tijelu. Ruke potpuno opružite, pogled ravno a prsa gore. Noge opružite ili lagano pogrčite u koljenima. Stisnite trbuh, stražnjicu i noge i pokret radite samo iz zgloba ramena i lakta. Kontrolirano i duplo sporije se spustite u donju poziciju dok nadlaktice ne budu paralelne s podom. Zatim se snažno podignite gore, ispružite ruke do kraja i zaključajte laktove za što veću aktivaciju tricepsa. Zadržite tu poziciju jednu sekundu i dodatno stisnite tricepse. Tijekom cijele vježbe prsa držite gore (spuštanja i dizanja). Ako možete više od 8 ponavljanja dodajte težinu između nogu ili na remen.

 

3. PODLAKTICA / Obrnuti biceps pregib na sajli; 1 serija, 10-12 ponavljanja

Nathvatom primite šipku sa sajlom, palčeve preko šipke i radite obrnuti biceps pregib kroz puni opseg pokreta od butine do prsa.

 

4. BICEPS / Brzi biceps pregib s elastičnom trakom; 1 serija, što više ponavljanja u 30 sekundi

Stanite na elastičnu traku s obje noge i izvodite biceps pregibe što brže možete bez stajanja. Ako vam je preteško stanite na traku samo s jednom nogom.

 

5. TRICEPS / Izometrična (statička) triceps ekstenzija na sajli; 1 serija, 30-40 sekundi

Stanite u poziciju kao da ćete raditi stojeće triceps opružanje na sajli, opružite ruke do kraja, zaključajte laktove i stisnite tricepse. Odaberite težinu s kojom možete izdržati maksimalnu kontrakciju u zadanom vremenu.

 

6. TRICEPS / Stojeće brzo opružanje ploče utega iznad glave; 1 serija, što više ponavljanja u 30 sekundi

Primite ploču utega i ispružite ruke iznad glave, savijte laktove pod 90 stupnjeva i spustite ploču iza glave, te je eksplozivno što brže ispucajte iznad glave, držeći nadlaktice i laktove što bliže glavi tijekom cijele vježbe.

 

Uradite svih 6 vježbi jednu za drugom bez odmora, zatim odmorite 90-120 sekundi i ponovite još 2 kruga.

 

Dodatne upute:

 • Važno: kod vježbi maksimalnog broja ponavljanja u 30 sekundi (A4 i B6) koristite težinu s kojom možete izvesti što veći broj ponavljanja (više od 20) u zadanom vremenu bez stajanja. Ako tijekom vježbe morate stati, težina je prevelika i smanjite je. Također, kod statičkih vježbi (A3 i B5) ako ne možete izdržati 30 sekundi, smanjite težinu.
 • Kako ovaj program za ruke uklopiti u svoj program treninga? Ako u svome programu ruke radite jednom tjedno, onda na jednom treningu uradite obje skupine vježbi (A i B), svaku po 3 kruga. Ako ruke radite dva puta tjedno, onda na jednom treningu uradite A, a na drugom treningu B skupinu vježbi (svaku po 3 kruga, iako u ovom slučaju možete dodati i četvrti krug). Ako ste napredni vježbač i ruke radite dva puta tjedno onda neka jednom bude vaš uobičajeni trening za ruke a drugi put ovaj trening (i to obje skupine vježbi).
 • Uobičajena pravila mišićne progresije vrijede i kod ovog programa – vremenom ćete povećati broj ponavljanja za istu težinu, te kako bi ostali u zadanom rasponu ponavljanja i vremena, povećajte težine.

 

Ako nešto od ovog želite isprobati u praksi i/ili više naučiti o zdravom načinu života i fitness treningu, ne budite sramežljivi i slobodno mi se javite s nekim pitanjem ili ako želite osobni trening – pošaljite upit OVDJE

 

Photo credit: Robert Gašpert

Zahvaljujem se XXL Fitnes Centar Zagreb / Avenija Dubrovnik 15 na prostoru za snimanje.

Članak je objavljen u časopisu ”Men’s Health” / Srpanj 2019.

View this post on Instagram

▶NEW MONTH▶this is my new article in a new @menshealthcroatia #croatia issue about #arm building circuits #training!👊 – ☡If your arms aren't responding to conventional training, it's time for this ⏩SHORT HIGH INTENSITY ARM KILLER SUPERSETS WORKOUT… this will blow your BI'S & TRI'S for 🔝Arm Growth & Definition!💪🔥🏋 – – 🇭🇷 U novom ljetnem broju najbolje građenog 🏋časopisa 📖 na svijetu @menshealthcroatia pripremio sam vam jedan 🔝ULTRA BRZI I BRUTALNO UČINKOVIT KRUŽNI TRENING ZA RUKE s kojim ne samo da ćete razvaliti i zategnuti rukave na majicama već će vam pomoći i probiti plafon u razvoju ruku!👊💣💪💥👏 – – ⏩Stoga zasučite rukave i bacite se na posao i isklešete te bice & trice – jer u beach baru nećete noge držati na šanku!🍹😎🏖💪 – – ✔Stoga, ako još niste brzoooo 🏃na kioske jer vas čeka sve NAJBOLJE OD FITNESAA U #2019 kao i hrpetina drugih odličnih tema i kolumne mojih dragih kolega 🔝 trenera @arijana_brkovic_bodyart & @robert_balanceprogram! – – ☛Naravno ništa bez našeg dragog super cool urednika @egosego! 🤗 – – ❌HVALA @xxl_fitness_zg na prostoru za snimanje i izvrsnom & kreativnom fotografu Robertu Gašpertu @rgaspert!📸👏👌🖒 – – #denisrajcic #article #arms #armsday #armstraining #biceps #triceps #forearms #bicepstraining #tricepstraining #fitnesscoah #athletic #athlete #column #photo #fitnessmodel #magazine #menshealth #zagreb #column #menshealthcroatia #croatia #hrvatska

A post shared by Denis Rajcic (@denis.rajcic_fit) on

Sviđa ti se članak? Podijeli ga...

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Denis Rajčić

Denis Rajčić

Subotičanin na ’’privremenom’’ životu i radu u Zagrebu. Trener, plesač i glumac u pokušajima, sa željom da postane najkomičniji među nabildanima ili najnabildaniji među komičnima – a može biti i komično nabildan! On dokazuje da je bolje biti dobra kopija / imitator, nego loš original - zato originalno imitira domaće selebritije!

Motivacija

POZITIVNOST NEGATIVNOG

Prošle godine sredinom srpnja sletio sam u jedan od najljepših gradova svijeta, šareni San Francisco. Ove godine, praktički na isti datum, ”sletio” sam na operacijski

Pročitajte »

Živi aktivno uz osmijeh!

MOJ INTERVJU ZA Men's Health

NEWSLETTER

Pretplatite se na moj newsletter i ne propustite dnevnu dozu smijeha i savjete za zdrav i aktivan život!

Copyright 2020 © All rights Reserved. Design by FitnessBEAM