Odluke o životnim promjenama – NEMOJTE POKUŠAVATI!

Vikend i blagdanske odluke o mršavljenju – nemojte pokušavati!

Tijekom vikenda i raznih blagdana osim delicijama i suvišnim kalorijama volimo se pretrpavati i odlukama. Čuvene su  blagdanske (npr. novogodišnje) i vikend odluke: ”Od ponedjeljka počinjem s dijetom, vježbanjem ili… (nastavi niz)”. Svi tim odlukama prethodi neko nezadovoljstvo dotadašnjim načinom života i želja da se nešto promijeni.

Kraj godine kao i kraj tjedna idealan je za sumiranje onog postignutog (ili promašenog), ali i za kovanje paklenog plana svega ”drukčijeg i boljeg” koje kreće od svemogućeg ”1. siječnja” ili ”od ponedjeljka”. Naravno, trebamo se osvrnuti na sve pozitivno u proteklom razdoblju i čestitati sebi zbog uspjeha te postaviti ljestvicu ciljeva još više. Problemi s novim izazovima nastaju u trenutku kad nešto valja promijeniti , jer tada krećemo ”pokušavati”.

Kako pokušaje pretvoriti u odluke?

Kad smo već kod promjena, nedavno sam završio jednu fantastičnu dvomjesečnu ”Master mind radionicu” rada na sebi, kod zarazno pozitivne i iznimno stručne life coach Nena Balja. Radionica je osmišljena prema fenomenalnoj knjizi Inge Rock ”Postaješ ono o čemu razmišljaš”. Knjiga i radionica su na mene ostavili dubok dojam, i pokrenule su me na velike životne odluke. Ono što sam tamo naučio volio bih podijeliti s vama.

No, vratimo se pokušajima. Već vas čujem kako se bunite: ”Što ne valja s pokušajima? Zar ne trebamo pokušavati kako bismo uspjeli u svemu što želimo?” Ne!

 

”Nešto pokušati znači časno neuspjeti!” Stara poslovica

 

”Pokušat ću smršavjeti i zdravije se hraniti”, ”Pokušat ću se više kretati / vježbati”, ”Pokušat ću prestati pušiti”… S tim ‘pokušat ću (ili probat ću)” već u startu imate odličan izgovor za slučaj da ne uspijete – ”Pa nisam ni rekao da ću uspjeti, samo sam rekao da ću pokušati!”

Svijest vs. podsvijest – odluke dolaze iz podsvijesti

Ne zaboravite da se razlog neuspjeha ne krije u našem ponašanju i akcijama, nego u našem načinu razmišljanja, odnosno u našem umu.

Oni nadobudni će reći: ”U redu, onda neću pokušati nego ću odlučno reći: ‘Ja to mogu, ja ću to ostvariti”’, i s radošću će prigrliti tu novu odluku.

Bravo, svaka čast i čestitam vam na snažnoj odluci! Ipak, ne želim vam pokvariti veselje (ili ne daj bože, sabotirati vaše životne ciljeve), ali vas moram upozoriti na ono što slijedi.

Već i vrapci na grani znaju da kod debljine ne pomažu nikakve dijete, čajevi i tablete za mršavljenje, sve dok rješenje za svoje probleme tražimo izvan sebe. Rješenje je – kao i uvijek – između naših ušiju.

Ne, to nije nova frizura, nego ono ispod nje. Naš um sastoji se od 20 % svijesti i 80 % podsvijesti (pojednostavljeno rečeno jer ima više dijelova uma), što znači da se mi u 80% slučajeva ponašamo ili reagiramo automatski. U podsvijesti se nalaze naša sjećanja, osjećaji, uvjerenja, vjerovanja i navike. Zato nam nekad i nije najjasnije zašto ne vidimo uzroke problema u koje iznova upadamo.

 

Ups! Netko ne želi promjene…

Većina nas želi promijeniti svoje loše navike i znamo koliko je strašno frustrirajuće i iscrpljujuće kad krenemo s riječi na djela.

Iako će tijelo bez pogovora izvršiti ono što mu naredimo, problem nastaje kad nas tih 80 % podsvijesti počne vući na dno naših starih uvjerenja i navika – istih onih zbog kojih smo i poželjeli promjene. Tako smo već u startu sabotirali svu svoju akciju.

Istina je da svjesni dio uma donosi nove ideje, slike i misli i da upravo u toj slobodnoj volji leži sva naša snaga i moć da ostvarimo sve što poželimo – ali treba biti oprezan.

Naime, svaki put kada se u svjesnom dijelu našeg uma pojavi neka nova ideja ili želja – poput glasovite novogodišnje mantre: ”Od 1. siječnja više ne… ili – smršaviti ću, više vježbati, zdravije se hraniti… (nastavi niz)” – to još ne znači da je naša draga podsvijest to i prihvatila.

Tako možete očekivati da će se podsvijest bez iznimke pobuniti (a to je 80 % našeg uma) i da će nas poput nemilosrdnog tamničara htjeti zadržati u okovima naših starih vjerovanja i navika.

Zašto je tako? Naša podsvijest i naša stara uvjerenja ne žele promjene kakve mi želimo. Njima je samo trenutačna situacija i sigurna komfor-zona prihvatljiva – oni žele status quo!

Budite spremni na to da će vaša stara uvjerenja i navike učiniti apsolutno sve što mogu kako bi vas spriječili da ostvarite bilo koji novi cilj u životu.

Ne šalite se na vlastiti račun

Drugi je razlog neuspjeha činjenica da vjera u novu sliku zdravog i fit sebe još nije dovoljno snažna da bi pobijedila vaše staro ”ja”. I tada krećemo s traženjem izgovora: ”To nije za mene, ja to ne mogu”, ”Genetika mi je loša”, ”Svi u mojoj obitelji su pretili”, ”Ovo je preteško i nikada to neću izdržati”… Zvuči poznato, zar ne?

Čemu služe svi ti izgovori, kuknjava i samosažaljenje? Možemo biti ljutiti i povrijeđeni, kriviti partnere, roditelje i državu – ali pomaže li nam to i mijenja li situaciju u kojoj se nalazimo? Ili se samo osjećamo još gore?

Upravo je zato krucijalno osvijestiti i prepoznati taj osjećaj tjeskobe (straha od novog), koji nas vuče na dno naših starih navika. Tako je svaki put kada poželimo napraviti (biti ili imati) nešto novo.

Sve je to podsvijest, koja je uvjetovana onim što smo navikli raditi u prošlosti. Nemojte joj to dopustiti i odlučno je ignorirajte jer imate mogućnosti svom starom ”ja” jasno i glasno reći – NE!

Pritom je ključno i kako sami sebe doživljavate. Recimo, ako imate višak kilograma i sebe stalno doživljavate kao ”prase” i pritom još zbijate šale na vlastiti račun (kao što je radila jedna moja klijentica), nemojte se čuditi ako se nikako ne budete mogli promijeniti. Vaša podsvijest nema smisla za humor i sve shvaća doslovno. Zato je jako važno da u svjesnom dijelu uma promijenite tu negativnu sliku sebe.

 

Prihvatite odgovornost i započnite promjenu. Pravi je trenutak – sada!

Vizualizirajte i uvjerite sebe da ste osoba koja želite biti. Gledajte na sebe, osjećajte se i ponašajte kao fit, aktivniji i zdraviji čovjek. Promijenite svoju viziju i krenite na put od ”željeti” prema ”biti”.

 

Gandhi je rekao: ”Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu”, ponavljajte to kako biste pobijedili svoje nezdravo ”ja”.

 

Ne zaboravite da smo najvećim dijelom sami odgovorni za svoj život kao i za njegovu kvalitetu. To, naravno, ne znači da se trebamo kriviti za ono što smo učinili ili propustili učiniti (jer to je stvar prošlosti i svršeno vrijeme koje ne možemo vratiti), to znači da imamo mogućnost izbora – danas, ovdje i sad.

Nadam se da ćete sad malo lakše krenuti u nove životne pobjede i promjene, za koje vam ne treba ni Nova godina ni bilo koji drugi blagdan ali ni ponedjeljak – jer je najbolji trenutak upravo sada.

Zato odaberite život kakav želite, budite ono što želite biti, radite što želite raditi, i imajte ono što želite imati, ali budite svjesni da je sva odgovornost za tu odluku 100% u vašim rukama. Sami kreirate svoj život, pa tako i svoju realnost.

Prva odluka neka bude da ”pokušat ću” zamijenite s ”danas počinjem (ili prestajem) ______ i u tome ću ustrajati”!

Nemojte pokušavati, nego – učinite!

 

Ps. U tome vam može pomoći i moj sljedeći blog – o snazi discipline.

 

Članak je objavljen u časopisu ”Men’s Health” / Siječanj 2018.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga...

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Denis Rajčić

Denis Rajčić

Subotičanin na ’’privremenom’’ životu i radu u Zagrebu. Trener, plesač i glumac u pokušajima, sa željom da postane najkomičniji među nabildanima ili najnabildaniji među komičnima – a može biti i komično nabildan! On dokazuje da je bolje biti dobra kopija / imitator, nego loš original - zato originalno imitira domaće selebritije!

Ostalo

RAZNI TIPOVI MUŠKIH U TERETANI

FR(L)IKOVI IZ TERETANE Tko su razni tipovi likova (ili frikova) koje svakodnevno susrećemo u teretani? Možda neke (ili sebe) prepoznate!   Iako se naslov odnosi

Pročitajte »

Živi aktivno uz osmijeh!

MOJ INTERVJU ZA Men's Health

NEWSLETTER

Pretplatite se na moj newsletter i ne propustite dnevnu dozu smijeha i savjete za zdrav i aktivan život!

Copyright 2024 © All rights Reserved. Design by FitnessBEAM