POZITIVNOST NEGATIVNOG

Prošle godine sredinom srpnja sletio sam u jedan od najljepših gradova svijeta, šareni San Francisco. Ove godine, praktički na isti datum, ”sletio” sam na operacijski stol na Rebro.

Tragično… ili možda ne?

Nastavit ću jednom meni jako zabavnom zen pričom. Siromašni farmer imao je samo jednog konja i jednog sina. Jedan dan konj mu pobjegne. Skupilo se susjedstvo i počelo ga žaliti: ”Pa što ćeš sad, sad si propao.” Farmer smireno odgovori: ”Možda jesam”. Nekoliko dana poslije konj mu se vrati s deset divljih konja i svi uđu u dvorište. Opet dođu susjedi, ali sad: ‘‘Eto, ipak je sve dobro završilo”, a farmer odgovori: ”A tko zna, možda.” Sutradan farmerov sin krene krotiti te divlje konje i jedan ga zbaci te sin slomi ruku. Opet dođu susjedi i počnu kukati: ”Ovo je sad stvarno loše”; farmer im mirno uzvrati: ”Možda…” Sljedeći dan dođe kraljeva vojska u selo i pokupi sve zdrave mladiće za rat i ostave samo farmerova sina sa slomljenom rukom. Opet dođu susjedi i počnu zahvaljivati bogu da je sve na kraju ipak dobro završilo. Na to framer zaključi: ”Možda!”

I moglo je tako unedogled. Prava je istina da zapravo nikad ne znamo što je dobro, a što loše.

 

Očito je pisac (i farmer) htio reći kako je sve u životu relativno i da isključivo o nama ovisi hoćemo li nekoj životnoj situaciji dati pozitivan ili negativan predznak. Odnosno, uvijek imamo izbor i uvijek sami biramo.

 

Stoga sam na ovaj svoj ”zdravstveni incident” (relativno opasno oštećenje oka koje se dogodilo iznenada, samo od sebe) odabrao gledati kao na iznimno sretnu okolnost. S tim u vezi zanimljiva je riječ ”gledati” (s obzirom na oko, haha), ali ipak obratite pozornost na riječ ”odabrao”.

ODABERITE PRAVI POGLED

Naime, razina naše životne radosti, sreće i pozitive nikada ne ovisi o drugim ljudima, vanjskim okolnostima i/ili situacijama u kojima se nalazimo, nego isključivo o tome kako na to odaberemo gledati.

Dakle, ipak sam imao sreće. Znam, već vas čujem – sreće?! Oh da. Kao prvo, velika je sreća što mi se to dogodilo ovdje (a ne u Americi), gdje sam (o)siguran i u rukama naših liječnika svjetskog ranga (ovom prilikom moram pohvaliti osoblje oftalmologije KBC-a Rebro, na čelu s prof. Jukićem koji me je operirao, kao vrhunske profesionalce i zahvaliti im na svemu). Kao drugo, ne želim ni kalkulirati koliko bi me takav zahvat došao ”preko bare”. O urgentnosti samog zahvata da i ne govorim (zbog što boljeg ishoda trebalo ga je obaviti u najkraćem roku).

 

Mudri je Buda govorio da su sve pojave u životu ”prazne” i da svijet samo jest. A ništa manje mudar nije bio ni Sokrat, koji je rekao kako ništa na svijetu nije ni dobro ni loše, nego takvo postaje u našoj glavi (odnosno do onog trenutka kada to relativiziramo nečime).

 

Primjer, je li kiša dobra ili loša? Ovisi. Ako ste za vikend planirali izlet i roštilj, kiša je za vas loša. Poljoprivredniku koji molećivo gleda u nebo i čeka spas za svoje suhe biljke kiša je doslovno dar s neba.

Na mom primjeru to zvuči ovako: zbog oporavka nisam mogao vježbati mjesec dana – što se gym ovisniku koji sustavno vježba više od 25 godina čini kao vječnost – je li to dobro ili loše? Dobro je što ću se odmoriti i to vrijeme iskoristiti za nešto drugo (npr. pisanje ovakvih kolumni, ha-ha). Loše je što će mi neke trenažne sposobnosti vjerojatno pasti. Ali nakon pauze s još ću se većim entuzijazmom baciti na treninge, dakle sve će na kraju biti OK. S tim u vezi primijetio sam kako mi je potreban napor da se naviknem na nevježbanje, kao što je nekom neaktivnom naporno početi vježbati (iako, priznajem, možda je meni malo lakše, ha-ha).

 

 

 

 

 

 

 

 

POZITIVNO VS. NEGATIVNO

Ali vratimo se na pozitivno vs. negativno. Ako po prirodi i jeste pesimist, zašto biste, pobogu, mislili negativno ako možete pozitivno?

Općenito, ako već možemo birati, zašto nam je logičnije i lakše misliti negativno nego pozitivno?

Negdje sam pročitao da je negativnom stavu lako podleći, ali je s njime teško živjeti.

Upravo je tragikomično kako mnogi pozitivno razmišljanje smatraju nerealnim. Kada ih pitate što razmišljanje čini realnim, ne znaju odgovoriti. Automatski zaključuju da je pozitivno razmišljanje nerealno a da je negativno realno. Apsurd je da je zapravo obrnuto. Činjenica je da se oko 90 posto onoga što nas u životu plaši i zabrinjava nikada ne dogodi. To znači da naše negative i strahovi imaju svega desetak posto šanse da se ostvare. Prema tome, zapravo je pozitivno razmišljanje realnije od negativnog.

Netko je mudro primijetio: ”U životu sam proživio puno strašnih stvari, od kojih se poneka i dogodila.”

Ne vjerujete? OK, idemo dalje. Stvari postaju još zanimljivije kad pogledamo neke od univerzalnih zakona svemira. Npr. zakon polariteta i zakon realtivnosti (postoje još i zakon vibracije i privlačnosti). Prvi nam govori da sve na svijetu ima drugu stranu (poput baterije koja ima + i -) i da imamo mogućnost izabrati na kojoj ćemo strani biti. Drugi nam zakon potvrđuje citirani drevni dvojac Bude i Sokrata.

 

PRAVILO KONTRASTA

Također, pozitivno ne može postojati bez negativnog. I obrnuto. To se naziva kontrast. Ili na to možete gledati kao na dva lica istog novčića. Nađite mi novčić sa samo jednom stranom. A na novčić možete gledati i kao metaforu za život.

Evo interesantnog primjera. Kada pogledate neku fotku (npr. crno-bijelu), ona se sastoji od crnih i bijelih točkica. Je li bijelo dobro, a crno loše ili obrnuto? Još je interesantnije kad shvatite da ta fotka ima smisla i da na njoj nešto vidite samo zato što na njoj ima i crnih i bijelih točkica. Da nema crnog i bijelog, onda to više ne bi bila fotka. Da ste pri fotografiranju previše otvorili blendu (velika ekspozicija), na fotki bi bila velika bijela fleka, a da ste je previše zatvorili (mala ekspozicija), sve bi bilo crno.

Ili, da se na bijeloj stranici vašeg omiljenog časopisa nalaze bijela slova, bilo bi jednako nečitljivo kao i da su stranice crne poput slova. Ove moje bisere čitate samo zahvaljujući kontrastu između bijelog i crnog. Jedno definira drugo.

Kako bi fotografija (ili stranica časopisa) imala smisla, potreban je kontrast. Isto je i sa životom.

 

 

RELATIVNE KATEGORIJE

Na kraju shvatite da je i dobro i loše relativna kategorija i da ih možete staviti pod debele navodnike. Jer sve to ima neku svoju svrhu. Da nas nečemu nauči. Stvar je samo u tome hoćemo li odabrati na to gledati kao na sudbinu (pro)kletu, kukati i žaliti se (na društvo, državu, partnere… nastavi niz) ili kao na životne lekcije, sve to prihvatiti i zadržati pozitivan stav, visoku vibraciju i krenuti dalje.

Uostalom, razmislite, koje koristi imate ako zaglavite u nekoj ”negativnoj” životnoj situaciji i samo kukate? Zapitajte se. Možda uživate u ulozi bespomoćne žrtve?

Također, ako prihvatimo da su ”negativne situacije” i ”negativni ljudi” naši najveći učitelji (i kao takvi dio našeg životnog puta na kojem rastemo i razvijamo se) te odaberemo tako gledati na to, onda nam to automatski prestaje biti negativno.

A zna se, kad promijenimo način na koji nešto gledamo, to nešto se i promjeni.

Naravno to ne znači da ćemo dopustiti da nam netko radi nešto loše ili da si nećemo dopustiti osjetiti i one ”negativne” emocije (tugu, strah, tjeskobu, razočaranje i sl.), već da nećemo dopustiti da nas sve to onemogući u daljnjem životu. Misliti pozitivno ne znači staviti ružičaste naočale i ignorirati sve oko sebe i/ili to kako se osjećamo. Nikako. Sve emocije trebamo prihvatiti i proživjeti (jer potiskivanje se poslije može manifestirati kroz razne bolesti), ali nakon toga trebamo odabrati što ćemo s tim.

Epilog moje bolničke avanture je taj da ne samo da su me unatoč prebukiranosti na vrijeme i uspješno operirali te da sam samo s osnovnim zdravstvenim platio minimalno nego i da sad na to oko vidim bolje nego prije operacije (tako da sam nakon svega progledao u svakom pogledu, ha-ha). Je li to sve tako zbog mog pozitivnog stava ili sam jednostavno imao sreće? Ne znam i ne zanima me, bitno da mi je pomoglo. Ili, kako bi zen farmer rekao: ”A možda!”

 

Ako vas zanima više o pozitivnom stavu u životu u kombinaciji s osobnim treninzima i/ili želite više naučiti o zdravom načinu života i fitness treningu, ne budite sramežljivi i slobodno mi se javite s nekim pitanjem ili ako želite osobni trening – pošaljite upit OVDJE

Za sve vas koji me pratite darujemo vam popust na vrhunski domaći brend suplemenata za rekreativce i sportaše uz kod DENIS10 na www.proteone.hr

 

Članak je objavljen u časopisu ”Men’s Health” / Rujan 2019.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga...

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Denis Rajčić

Denis Rajčić

Subotičanin na ’’privremenom’’ životu i radu u Zagrebu. Trener, plesač i glumac u pokušajima, sa željom da postane najkomičniji među nabildanima ili najnabildaniji među komičnima – a može biti i komično nabildan! On dokazuje da je bolje biti dobra kopija / imitator, nego loš original - zato originalno imitira domaće selebritije!

Ostalo

RAZNI TIPOVI MUŠKIH U TERETANI

FR(L)IKOVI IZ TERETANE Tko su razni tipovi likova (ili frikova) koje svakodnevno susrećemo u teretani? Možda neke (ili sebe) prepoznate!   Iako se naslov odnosi

Pročitajte »

Živi aktivno uz osmijeh!

MOJ INTERVJU ZA Men's Health

NEWSLETTER

Pretplatite se na moj newsletter i ne propustite dnevnu dozu smijeha i savjete za zdrav i aktivan život!

Copyright 2024 © All rights Reserved. Design by FitnessBEAM