SMIJEH JE NAJBOLJI LIJEK ZA SVE!

Ako sam vas u jednoj od svojih kolumni izbedirao s temom smrti u ovoj vam želim p(d)okazati da ipak nije sve tako crno (iako crno ide uz sve!). Svaki crnjak najbolje se razbija humorom. Život je i tako tragikomedija, pogotovo ako živiš na Balkanu. Zato često kažem da kod nas, za biti komičar ne treba velika mašta, a ni smisao za humor – dovoljno je samo pogledati dnevnik i pročitati news portale.

 

Poznato je da smijeh iscjeljuje duh, ali znate li da može izliječiti i tijelo?

Uz fitness, obožavam nasmijavati i zabavljati ljude, te se bavim stand up komedijom. Tako osim kao trener na treningu, volim ljude mučiti i sa svojim smislom za humor.

Zato sam spojio humor i fitness i pokrenuo svoj brand Treniraj uz osmijeh!

Stoga na svojim nastupima pričam fore o vježbanju i mršavljenju, a klijentu kad je na treningu teško ispričam neku svoju foru da izdrži… i onda on odustane od svega!

 

 

Što je humor i čemu se smijemo?

OK, a sad ozbiljno – o smijehu. Što je zapravo humor i čemu se smijemo? smijeh odgovor našeg tijela na humor. Humor (engl. humour – šalua, šaljivost) predstavlja oblik zabave i ljudske komunikacije sa svrhom da nas nasmije i učini sretnima. Na latinskom označava tekućinu, tjelesni sok, koji potiče od humoralnog liječenja starih Grka, koji su tvrdili da mješavina tih ”životnih sokova” (humora) kontrolira ljudsko zdravlje i osjećaje. Stari dobri Molière zaključio je da je zadaća komedije da popravlja ljude, zabavljajući ih pritom.

S. Freud mudro je rekao: “Nijedna šala nije posve neistinita.”

Kliknite i nasmijte se ovdje.

Sviđa mi se teorija koja kaže da se nečemu smijemo zato što u tome vidimo značaj beznačajnog, a da zbog nečeg drugog plačemo zato što u tome vidimo beznačajnost značajnog. Komedija se bavi tim beznačajnim situacijama jer se u tom banalnom, bezazlenom i svakodnevnom razotkrivaju gluposti, apsurdnosti i posebnosti različitih kultura. Iako je u komediji riječ o običnome, bit nije da se ono prihvati kao obično, nego da u tome prepoznamo neobično. U tome je maestralno uspio sitcom Seinfeld, kao najslavnija “serija ni o čemu”.

Smijeh je jedini lijek bez štetnih nuspojava!

No, vratimo se smijehu. Smijeh ne samo da će nas u trenutku oraspoložiti već je i snažan stimulans koji pozitivno utječe na naše tijelo i cjelokupno zdravlje. Smijeh je prirodni i snažan antidepresiv koji snižava razinu stresa, boli i agresivnosti, podiže energiju, jača naš imunološki sustav te povećava samopouzdanje, poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Ukratko, ništa na svijetu ne smiruje i ne opušta tako brzo i učinkovito kao smijeh.

Očito su stari Grci bili pravu, te ne čudi da se i moderna medicina se sve više bavi istraživanjima emocija i smijeha.

 

Kako smijeh utječe na naše tijelo?

Stara izreka kaže da je smijeh najbolji lijek za sve, a znanstvenici dodaju i da je smijeh jedini lijek bez štetnih nuspojava!

LICE – Kad se osmijeh pretvori u smijeh koji potresa cijelo tijelo, to izaziva kontrakciju mišića lica, što stimulira potkožne krvne žile, poboljšava protok krvi i dovodi krv u mozak.

MOZAK I HORMONI – Tijekom smijanja, smijeh jača dotok kisika i hranjivih tvari u mozak te oslobađa hormone sreće, serotonin i endorfin – koji se luče i tijekom tjelovježbe – što ublažava i uklanja bol. Smijeh smanjuje hormone stresa, kortizol i adrenalin, koji uzrokuju kronični umor, nesanicu, anksioznost i depresiju.

SRCE – Smijeh štiti od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih problema, tako što smanjuje visoki krvni tlak i uravnotežuje ga, regulira srčani ritam i poboljšava cirkulaciju te stimulira živčani sustav i aktivira metabolizam.

MIŠIĆI – Dok se smijemo, naš je organizam bolje opskrbljen kisikom, a zbog boljeg rada pluća dolazi do prokrvljavanja organizma. Pri tome mišići trbuha rade kako bi pomogli istisnuti zrak iz pluća, a tijekom smijanja mišići lica i trbuha izuzetno su napeti, što troši kalorije.

Zanimljivo je da istraživanja pokazuju kako smijeh stvara jednake frekvencije u mozgu kao i meditacija, i tako opušta. Još je fascinantnije da su neki znanstvenici zaključili da bi smijeh mogao biti jedan od najboljih načina da se zaštitimo od bolesti kao što je rak.

Navodno, efekt jednoga glasnog “trbušnog” smijanja štitit će vas tri dana od bolesti, toliko dakle najviše smijete biti bez smijeha.

 

Nasmijte se debljini i mršavite!

Još je 60-ih godina prošlog stoljeća otkriveno da su učinci smijeha i tjelovježbe vrlo slični – jedna minuta smijanja utječe na rad srca kao 10 minuta vježbanja, dok sat vremena gromoglasnog smijeha sagorijeva i do 500 kalorija. To ne čudi jer istraživanja pokazuju da se čak 400 mišića u tijelu pokreće dok se smijemo.

Jeste li znali da nam je smijeh prirodno urođen? Bebe se počinju smijati tijekom prvih tjedana života i smiju se glasno već nakon nekoliko mjeseci. Pritom se kao djeca smijemo u prosjeku oko 400 puta na dan, a kada odrastemo i “uozbiljimo se”, to radimo samo desetak puta dnevno. Još je manje smiješno to što smo se prije samo 50 godina smijali 18 minuta na dan, dok se danas u prosjeku smijemo manje od 6 minuta. Znanstvenici su izračunali da normalan zdrav smijeh traje između šest i osam sekundi.

Smijeh poboljšava i emocionalno zdravlje

Smijeh stvara osjećaj ugode i otapa tužne emocije tako što pruža optimističan pogled nateške životne situacije, razočaranja i gubitke. Ne možete osjećati tjeskobu, ljutnju i tugu dok se smijete. Također, humor mijenja životnu perspektivu jer nam omogućuje da situacije vidimo realnije i manje tragično.

 

Nakon iskrenog smijanja onaj dobar osjećaj traje jer smijeh ostavlja mišiće opuštenima i do 45 minuta nakon smijeha.

 

Super je i što su smijeh i humor zarazni jer povezuju ljude te osnažuju i grade zdrave odnose, što poboljšava kvalitetu poslovnih, obiteljskih i ljubavnih odnosa. Uostalom, sjetite se koliko ste se puta i sami počeli spontano smijati kad su se oko vas svi valjali od smijeha – već i samo slušanje smijeha priprema vaš mozak za osmijeh.

 

Smijeh vam može pomoći i u zavođenju jer poznata je izreka da ako možete nasmijati ženu – sve ostalo ide lakše.

 

Kako unijeti više humora u život?

Želite se češće smijati? Dođite na moje nastupe, ha-ha!

Postoje i bolje opcije:

1. Za početak se osmjehnite – makar na silu – jer osmijeh je početak smijeha; istraživanja su pokazala da tako možete uspješno zavarati mozak.

2. Otkrijte što vas nasmijava i veseli i to radite što češće.

3. Smijeh je zarazan, zato se okružite veselim i zabavnim ljudima koji imaju sličan smisao za humor kao i vi.

4. Razvijte svoj smisao za humor i trudite se biti duhoviti kad god možete (ali ne pretjerujte poput mene, katkad).

5. Kad čujete smijeh, ne oklijevajte, već krenite ka njemu. Ljudi rado dijele smijeh s drugima – to im daje priliku da se ponovno (na)smiju.

 

Najbolje je od svega to što je ovaj neprocjenjiv lijek za tjelesno i duhovno zdravlje besplatan, zabavan i jednostavan za uporabu!

 

Za kraj, jedan krajnje ozbiljan savjet – smijte se što češće i više. Ne uzimajte život previše ozbiljno; iz njega ionako nitko ne izlazi živ. Nasmijte se životu, zabavljajte se, uživajte u svakom trenutku – i dopustite sebi da katkad ispadnete smiješni i glupi!

 

Članak je objavljen u časopisu ”Men’s Health” / Svibanj 2018.

 

Sviđa ti se članak? Podijeli ga...

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Denis Rajčić

Denis Rajčić

Subotičanin na ’’privremenom’’ životu i radu u Zagrebu. Trener, plesač i glumac u pokušajima, sa željom da postane najkomičniji među nabildanima ili najnabildaniji među komičnima – a može biti i komično nabildan! On dokazuje da je bolje biti dobra kopija / imitator, nego loš original - zato originalno imitira domaće selebritije!

Ostalo

RAZNI TIPOVI MUŠKIH U TERETANI

FR(L)IKOVI IZ TERETANE Tko su razni tipovi likova (ili frikova) koje svakodnevno susrećemo u teretani? Možda neke (ili sebe) prepoznate!   Iako se naslov odnosi

Pročitajte »

Živi aktivno uz osmijeh!

MOJ INTERVJU ZA Men's Health

NEWSLETTER

Pretplatite se na moj newsletter i ne propustite dnevnu dozu smijeha i savjete za zdrav i aktivan život!

Copyright 2024 © All rights Reserved. Design by FitnessBEAM